Macaron

Ízek, színek, macaron

Cukrászipari tevékenységünket 2017-ben kezdtük és célunk, hogy folyamatos fejlesztéssel, új ötletekkel, innovációval mindig tudjunk kellemes meglepetést okozni a fogyasztóinknak.

Kép forrása: wikipedia.org

A macaron története

Tojásfehérje, porcukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és színezék. Ennyi kell a köztudatban francia édességként elterjedt, pasztellszínű finomság elkészítéséhez, ám a macaron sokakat meg tud lepni. Itt nem csak a hihetetlen precizitást, gyakorlatot és türelmet igénylő elkészítésére gondolunk, de bizony a roppanós, mégis légiesen könnyű édesség története is lenyűgőző.

Habár a legtöbben franciának vélik az általában pasztellszínekben pompázó finomságot, a források szerint igazából olasz eredetű. Történetét tekintve a különböző források eltérnek, de a legtöbb feljegyzés szerint a 14-15. században, Velence környékén készítették a ma oly népszerű sütemények elődjét. Az biztos, hogy maga a név az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered. A maccarone név azonban nem a mai kultikus francia desszertet jelentette, hanem a tojásfehérje és darált mandula vagy egyéb olajos magvak felhasználásával készült aprósüteményt, mely leginkább a mai amarettihez hasonló. A ma is létező macaroonok, melyek főként Amerikában kedveltek, kókusz alapú sütemények, gyakran csokoládéba mártva.

Sokan Medici Katalin nevéhez kötik az olasz sütemény francia térhódításáhát, hisz az Európa egyik legbefolyásosabb családjából származó Katalin 1533-as , II. Henrikkel  – Franciaország későbbi királyával tartott esküvőjére olasz cukrászokat vitt magával, akik állítólag ekkor gondolták némileg újra a klasszikus süteményt. Ekkoriban már sokkal finomabbra őrölt mandulával dolgoztak a cukrászok, ám a sütemények még keksz jellegűek és bézs színűek voltak.

A macaron vagy ahogy ekkoriban hívták a priest’s bellybuttons, azaz tükörfordításban a papköldök, valódi hódítása az 1791-es évhez és két francia apácához köthető, akik Macaron Nővérek néven írták be magukat a süteménytörténelembe. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot nővérek a francia forradalom idején a sütemények eladásából befolyt összeggel igyekeztek fenntartani magukat és a Nancy-ben található kolostorukat. A gasztronómia enciklopédiájaként is ismert Larousse Gastronomique is a nővérekhez köti a macaron kialakulását, mely ekkor még töltelék nélküli, finomra őrölt mandulakeksz volt. 1952-ben Nancy egyik utcácskájának nevében is megemlékeztek a Les Soeurs Macarons néven elhíresült nővérekről.

Kép forrása: wikipedia.org

Kép forrása: wikipedia.org

Az 1830-as években a macaronokat már sokszor szolgálták fel likőrrel, lekvárral vagy némi fűszerrel megbolondítva – ez adta később az ihletet a híres francia cukrászoknak, hogy újragondolják a klasszikust és megszülethessen a ma ismert macaron. A „Gerbet” vagy „francia” macaron mai formáját 1930-ban Pierre Defontaines álmodta meg, aki a híres pâtisserie, a Laudrée cukrásza volt. Defontaines a klasszikus receptet újragondolva ganache tölteléket fogott közre két süteménnyel. A szigorú szabályok szerint a süteményrésznek kétszer akkorának kell lennie, mint a töltelékrétegnek. Ma már a ganache mellett a karamell, lekvár, jam vagy vajkrémes töltelékek is népszerűek az azóta is világsikernek örvendő Laudrée cukrászdában, mely a macaronimádók menyországa. Egy másik híres francia cukrász, Claude Gerbet azonban állította, hogy a finomságot ő alkotta meg valójában, így ő számít a modern macaronok atyjának. A konfliktusnak hála a desszertnek hamar híre ment először Párizs, majd egész Franciaország szerte.

2005-ben egy másik ismert francia cukrászda, a Pierre Hermé kinevezte március 20-át a Macaron Napjának. 2006-ban történt azonban az igazi robbanás, amikor Sofia Coppola filmjében, a Marie Antoinette egy rendkívül látványos jelenetében valódi macaronhegyek jelentek meg. Mondani sem kell a jelenetet megvalósításáért a Ladurée cukrászai feleltek. A siker nem is maradt el, hosszú és kalandos útja után a könnyű, légies, mégis roppanós kérgű finomság végre világszerte ismert és kedvelt lett.

Kapcsolat

Tel.: + 36 30 943 2825

E-mail: info@bemycake.hu

be my macaron logo
széchenyi 2020
Print Friendly, PDF & Email
széchenyi